Grafica Flat Design este utilizată cu succes pentru interfețele site-urilor web, a aplicațiilor sau a sistemelor de operare. Ori de câte ori realizăm un layout de site pentru un client, ne lovim de situația în care avem de ales dintre nenumărate teme și stiluri grafice.

Noi preferăm de obicei stilul Flat Design, mulțumită avantajelor pe care le impune. Dacă nu ești informat cu privire la acest subiect, îți oferim noi toate detaliile importante: ce este, istoria acestuia, cu ce se diferențiază de designul realist, ce avantaje și dezavantaje prezintă. Îți dăm chiar și niște exemple la final.

Când a apărut conceptul de Flat Design?

Simțul comun ne îndeamnă să asociem acest stil cu unul actual, mulțumită popularității de care se bucură în zilele noastre. Totuși, această tendință își are rădăcinile în grafica anilor 50, care viza marketingul tradițional. Primul flat design a fost utilizat astfel în anul 1950 pentru a prezenta un afiș, în acea vreme sub formă printată. Mult mai târziu, a început să se remarce și în mediul online.

Microsoft a lansat în anul 2002 Windows Media Center, iar în 2006 Zune a lansat un MP3 Player. Ambele s-au remarcat prin elemente de flat design: design simplu, atenție acordată fonturilor, logo-uri în stil siluetă, culori monocromatice utilizate pentru fonturi etc. Microsoft a continuat să utilizeze acest stil grafic pentru Windows Phone 7 și sistemul de operare Windows 8. A fost implementat mai târziu de companie pentru Xbox 360, Microsoft Office și site-ul oficial Microsoft.

Odată cu trecerea timpului, s-au alăturat trendului nenumărate branduri notabile, două dintre cele mai cunoscute fiind Google și Apple. Desigur, există pe piață companii ce utilizează în totalitate grafica flat design și companii ce o folosesc în combinație cu alte stiluri.

Ce desemnează stilul grafic Flat Design?

Probabil din ce ai citit până acum ai reușit să deprinzi câteva caracteristici ale acestui trend. Flat Design desemnează un stil de grafică minimalist și expresiv. Prin intermediul acesteia se pune accentul pe funcționalitate și eficiență. Din punct de vedere vizual, el scoate textul în evidență. De asemenea, lipsesc cu desăvârșire anumite elemente stilistice speciale. Cu alte cuvinte, flat design se concentrează pe funcționalitate, eliminând orice element care nu este necesar în design.

Trăsături importante de Flat Design

Pentru a înțelege cât mai bine acest trend, îți vom expune cele mai importante trăsături ale acestuia.

Elemente de interfață

În flat design, elementele de interfață sunt simplificate cu scopul de a îmbunătăți experiența utilizatorului. Se pleacă de la premisa că prea multe elemente de interfață îi distrag atenția de la procesul de conversie.

Fără tipare decorative și degradeuri

De regulă, website-urile vechi dispun de tipare decorative și degradeuri. Stilul de design plat le scoate complet din utilizare, deoarece îngreunează vizibilitatea și cresc viteza de încărcare a paginilor.

Linii de separare

În flat design se pune accentul pe crearea unei interfețe curate. Astfel, el impune renunțarea la elementele de separare. Pentru a crea acest efect fără a le utiliza, se optează pentru folosirea blocurilor de culori distincte. Interfața se simplifică, câștigând un plus de funcționalitate.

Scheme de culori

Acest trend impune utilizarea unor scheme simple de culori, compuse din nuanțe cât mai neutre. Accentul de culoare se pune pe butoanele ce conțin îndemne la acțiune, deoarece ele trebuie să atragă atenția utilizatorului pentru a face conversia dorită.

Iconițe

Se folosesc multe iconițe și fonturi în formă de iconiță. Rolul lor este acela de a atrage atenția utilizatorilor și de a comunica în mod eficient cu aceștia. Studiile de profil atestă faptul că prospecții prezintă tendința de a citi articole ce le captează inițial atenția prin intermediul imaginilor și a graficii.

Efecte de blurare

Cu ajutorul tehnicilor de flat design se pot realiza diverse efecte de suprapunere, fără a risca să se compromită simplitatea interfeței.

Avantaje ale stilului grafic flat design

Acest stil grafic este utilizat de nenumărate companii pentru interfațe, mulțumită avantajelor pe care le implică. Cele mai importante sunt:

  • Viteza mai mică de încărcare decât în cazul site-urilor foarte aglomerate cu conținut
  • Eficiență mare în transmiterea mesajelor
  • Adaptabilitate mare și rapidă la orice dispozitive mobile
  • Vizibilitate optimă mulțumită graficii simplificate
  • Posibilitate de poziționare mai bună în motoarele de căutare, datorită timpului de încărcare redus

Dezavantaje ale flat design-ului

Ca orice astfel de tendință, flat design-ul implică și anumite dezavantaje:

  • Design mai slab din punct de vedere interactiv
  • Dificultate în personalizare
  • Riscul de a părea ca fiind monoton
  • Lipsa efectelor tridimensionale
  • Riscul de a se demoda brusc

Exemple de flat design pentru website-uri

Noi suntem de părere că nimic nu ne aduce o perspectivă mai clară asupra lucrurilor decât exemplele concrete. Astfel, îți prezentăm două website-uri ce folosesc flat design, pentru a înțelege exact cum arată o astfel de grafică.

www.mashauri.com

Exemplu de flat design - Mashauri

Mashauri este o platformă dedicată antreprenorilor și celor ce dețin asociații în stadii incipiente de dezvoltare, dezvoltată cu scopul de a îmbunătăți rata lor de succes.

Aceștia vin în ajutorul grupului țintă prin asistarea lor din stadiul de definire a conceptului de afacere până la creșterea ei propriu-zisă. Această companie utilizează storytelling-ul vizual în strategia lor de marketing.

Dezvoltatorul web a utilizat designul plat (flat design) în acest sens. Practic, website-ul cuprinde componente esențiale plate, utilizate în așa manieră încât să atragă atenția utilizatorului. După cum puteți vedea, acesta nu este distras de elemente decorative ce nu sunt necesare, fiind îndemnat să realizeze o anumită acțiune.

www.rleonardi.com

Exemplu de flat design - Robby LeonardiUn alt exemplu de site realizat cu grafică în stil flat design este cel al lui Robby Leonardi. El este un freelancer din New York specializat în grafică, design grafic și animație. El și-a creat un site de prezentare, pe care eventualii colaboratori să îl viziteze pentru a afla mai multe despre munca acestuia.El are un CV magnific, bazat pe flat design. Dispune chiar și de elemente 3D false, create simplu prin intermediul unor ilustrații. Acest design îl puteți admira

El și-a creat un site de prezentare pe care eventualii colaboratori îl pot vizita pentru a afla mai multe despre munca acestuia. El are un CV magnific, bazat pe flat design. Dispune chiar și de elemente 3D false, create simplu prin intermediul unor ilustrații. Acest design îl puteți admira aici.

Dincolo de tendințe, suntem de părere că acest tip de design este unul care aduce mai multe beneficii decât dezavantaje, mai ales acum, în contextul în care experiența utilizatorului este extrem de importantă. Utilizat corect și creativ, flat design-ul îți poate aduce toate rezultatele dorite.

Atât flat designul cât și designul realist pot fi alegerea ideală pentru site-ul sau aplicația ta, cu mențiunea că ele trebuie realizate în așa manieră încât să întrunească o serie de bune practici agreate de motoarele de căutare.